Medan porten var stängd

Omslag till filmen: Medan porten var stängd

Produktion:Sverige, 1946

Regissör:Hasse Ekman

Medverkande:Tollie Zellman, Olof Winnerstrand, Hasse Ekman, Inga Landgré, Hampe Faustman

Speltid:89 min

Visning:8/12 2022 kl. 18:00

Om filmen

Sinnrik och överraskande historia om människorna i ett hus på Kavallerigatan 7 på Östermalm under en enda natt, då ett allvarligt brott begås. Hasse Ekman regisserade och den stora ensemblen imponerade stort - med Tollie Zellman som en avdankad skådespelerska i spetsen.

Medan porten var stängd börjar med en bild över Stockholm. Kameran glider sedan ner mot Östermalm och ett hus som ligger på Kavallerigatan 7. Hasse Ekmans berättarröst tar oss in i berättelsen om huset under en händelserik natt, när ett allvarligt brott begås där, från dess att portvakten låser på kvällen till när han öppnar på morgonen därpå.

I huset bor en rad olika personligheter. Bland andra en avdankad skådespelerska, en nyskild flygvärdinna, en prostituerad och en journalist. Ingen har huvudrollen utan liksom i en såpopera introduceras de en och en. Och vartefter klargörs deras olika band till varandra. Till skillnad från såpoperor där intrigerna bara pågår har dock Medan porten var stängd en tydlig inramning, med början och slut. Vägen dit innehåller mängder med dramatiska möten och händelser.

Det är en imponerande ensemble Hasse Ekman samlat ihop, Tollie Zellman, Olof Winnerstrand, Inga Landgré, Marianne Löfgren, Gunn Wållgren, Gunnar Björnstrand, Gösta Cederlund, Hjördis Pettersson, Erik ”Hampe” Faustman, Stig Järrel och som ofta, Hasse Ekman själv.

Kritikerna var övervägande positiva till Medan porten var stängd. Och mycket beröm fick just skådespelarna och rollsättningen.

Visningstillfällen

Torsdag 8/12 2022 kl. 18:00